Merhaba Beauty&CO ailesi. Tabi artık BEAUTY AND LİFE olduk, hem güzellik hemde hayattan kitap ,müzik, film gibi önerilerde yapacağım.
Bu gün çok merak edilen cilt tiplerinin özelliklerini konu alacağım. Cilt tipleri her insanda farklılık göstermekle birlikte genel olarak bakıldığında 5 tip cilt sayabiliriz; normal cilt, kuru cilt, karma cilt, olgun cilt ve yağlı cilt.
                                            

1. Normal cilt (intermedial): Görünümü şeffaf nem ve yağ durumu dengeli gözenekler kapalı lekesiz pürüzsüz bir cilt tipidir. En kaliteli cilt normal cilttir. Özel sorunları yoktur. Bu cilde bakım yaparken hedef ölü olan deri hücrelerini temizlemektir. Yaş ilerledikçe derinin güzelliğini ve kalitesini kaybetmemesi için genç yaşlardan itibaren koruyucu bir bakım uygulanması gerekir. Genç yaşlarda tonik ve nemlendirici yeterlidir. Yaş ilerledikçe kuruma eğilimi gösterebilir. Bu dönemlerde doğru bakıma destek ürünler eklenmelidir.

 2. Kuru cilt (sebostatik): İnce bir üst deriye sahiptir. Kepeklenme, pul pul kalkma görülebilir. Yağ salgıları normalin altında olduğunda görünümü mattır. Nem oranı düşüktür. Cilt devamlı gergindir. Gözenekler ufak ve kapalıdır. Hassasiyet olabilir. Sivilce, siyah nokta, akne gibi problemleri yoktur. Böyle bir ciltte gözenekler kapalı olduğundan sarkma olmaz. Ancak en büyük tehlike erken kırışmasıdır. Özellikle göz çevresi ağız ve boyun sorun yaratabilir. Kuru ciltte göz üstü ve şakaklar gibi yerlerde beyaz sarı renkte yağ bezleri oluşabilir. Bunları sıkarak çıkartmak imkansızdır. Derinin yağ üretimi eksik olduğundan deri içindeki tıkanıklık sebebi ile oluşurlar. Cerrahı yolla çıkarılırlar. Kuru ciltlere genç yaşlardan itibaren bilinçli bir bakım uygulanırsa erken kırışmanın önüne geçilebilir. Özellikle nemlendirme ve beslenme çok önemlidir. Bu cilde uygulanacak tüm ürünlerin yağ ve su içermesi gerekir.

3.Karma cilt (mix): Bu ciltlerin genel özelliği T bölgesi dediğimiz alın burun ve çenenin yağlı olmasıdır. Yanaklar ve göz çevresi daha normal veya kurudur.Yağlı kısımlarda siyah nokta, sivilce, açık gözenekler, görülebilir. Yanaklarda bu problemler azdır yada yoktur. Karma ciltlerde nemsizlik de olabilir. T bölgesindeki yağ bezeleri, yüzün diğer kısımlarına göre daha fazladır. Bu sebeple normal ciltle karma cilt birbirine karıştırılır. Ancak karma ciltlerde, orta kısımla yanaklar arasında belirgin bir fazlalık vardır. Karıştırmamak gerekir. Cilt çok ender olarak yanakların yağlı T bölgesinin normal olduğu karma ciltlere de rastlanabilir.

4.Olgun cilt (atrofı-atrop): Hücrenin yaşam ritminin yavaşlaması sonucu oluşan bir cilt tipi. Yaşlılık, biyolojik bir sorundur. Yaşlılıkla birlikte hücre içindeki protein yapısı anormal hale gelmekte, iyi çalışmayan ölen hücre miktarı artmaktadır. Az kalan hücreler yavaş biçimde bozulmaya baslar. Cildi esneterek canlılık, güç veren kolojen ve elastin bozulur, kırılır. Giderek yağ bezleri de faaliyetlerini de azaltmışlardır. Altmışlı yaşlara doğru yağ bezelerinin salgılanmasında %50’nin üzerinde azalma olur. Bu da cilt yüzeyindeki koruyucu tabakanın azalması kan dolaşımı da cildi etkiler. Tüm bu değişiklikler sonucu ciltte yaşlılık başlar. Deride incelme, sarkma, derin çizgiler, cilt lekeleri meydana gelir. Ölen cilt yüzeyindeki hücreler, yaşlılık ile birlikte kendiliğinden çözülüp gidemez. Bu yüzden ölü hücreler kat kat yığılır, cilde kaba bir görünüm verir. Genç yaşlardan itibaren cilt bakımı yapılırsa ciltteki yaslanma süresi yavaşlatılabilir ve cilt daha uzun yıllar genç kalabilir. Özellikle 35 yaşından sonra uygulanan kürler cildin güzelliği için önemlidir. Bu tur cilde verilecek mamullerin özelliği cilt dokusunu yenilemek olmalıdır.

 5. Yağlı cilt (seborboik): Görünümü parlak ve yağlıdır. Parlaklık yüzün her tarafından görülür. Gözeneklerin içi dolu, açık siyah noktalı, sivilceye müsait cilt tipidir. Bu ciltte yağ bezleri fazla çalıştığından akne olabilir. Daha uzun sure diri kalır. Daha az çizgilenir. Ancak bakımına dikkat edilmezse en büyük tehlikesi sarkmasıdır. Yağlı cildin bakımında en önemli koşul günlük bakımdır. Günlük bakımdan kasıtsa uygun temizleyicilerle cildi temizlemektir.

0 Yorumlar