Merhaba değerli okuyucum. Bu gün sizlere daha önce bahsetmediğim bir konu ile geldim. İnstagram'da  soru-cevap yaparak sizlere sormuştum ve tırnak için bilgi istediniz. Bu gün doğru bildiğimiz yanlışlar ve nasıl kullanım yapmamız gerekir. Neden dikkat etmeliyiz bunu konuşacağız sizlerle beraber. Geçiyoruz konuyaaa..

 Tırnaklar, parmak uçlarını koruyan, sert keratin tabakadan oluşan, boynuzsu, yarı şeffaf deri ekleridir. Tırnağın teknik terimi “oniks” dir. Keratin bir protein maddesidir. Buda demek oluyor ki tırnakların güçlü olması için protein tüketimini dengede tutmamız gerekir. 

-Tırnak uzaması;

 Tırnakların uzaması, kan tarafından tırnak yatağına taşınan besinler ve oksijene bağlıdır. Besinler ve oksijen tırnak plağı oluşumu sırasında keratinleşme ve hücre bölünmesini sağlar. Soğuk havada kılcal damarlar kasılır ve dolaşım yavaşlar. Yani tırnaklar daha yavaş uzar. Etkiler mi? demeyin genelde tırnak uzamasını etkileyen faktörler arasında mevsimsel geçişler hemen hemen ilk sırada yer alıyor. 

-Tırnak kırılması;

Bir diğer sorun ise tırnak kırılması, neredeyse herkesin başlıca derdi bu. Tırnaklar doğuştan kolay kırılabilir bir yapıda olabilir; ancak kolay kırılmanın daha yaygın nedenleri, tırnak plağındaki su oranının düşük ve tırnak yatağına yeterli kan gitmemesidir. Deterjanlar sık kullanıldığında, koruyucu yağlar azalır ve tırnakta kuruma başlar. Bozuk dolaşım veya demir eksikliği anemisi büyümeyi zayıflatır ve tırnak plağı incelir. İnce tırnakta su kaybı daha kolay olur buda tırnağın kolayca kırılabilmesi ile sonuçlanır. 

-Doğru tırnak şekillendirme;

Manikür veya pedikür yaptırdığımızda ellerimizin ayaklarımız güzel ve hoş görünmesi için son zamanlarda gelişen nail art veya french işlemini tercih ediyoruz. Bunların yanı sıra genelde protez tırnaklar çok kullanılmaya başlandı. Dolayısıyla tırnak şekillerine yenileri de eklenmiş oldu normal tırnak şekilleri kare, yuvarlak. oval ve sivri olmak üzere dört adetdir. Güzelliği göz önünde bulundurursak çok hoş tırnaklar elde etmek mümkün .Sağlık için düşünürsek bazı durumlar biraz sorun yaratabilir. Özellikle tırnak şekili ve aşırı uzun protez tırnaklar.

Neden tırnak şekili derseniz tırnaklarınıza verdiğiniz şekillere göre tırnaklar uzar. Yanlış şekil vermek şeytan tırnağı, tırnak batığı oluşturmanıza neden olur. Tırnak şeklinizi tırnak yatağınıza göre ayarlamalısınız ve olması gereken şekil ellerde ovaldir, ayaklarda ise kare kullanımı önerilir.

Protez tırnak kullanımına gelirsek zararlı bir işlem olduğu bildirmek isterim. Ne kadar zararsız tırnak yeme sorununu gideriyor vs. diye önümüze sunulsa da yapılan işlem sırasında tırnak üstü törpülenir ve tırnakta ki koruyucu yağ tabakası giderilir. Buda tırnağın kurumasına neden olur. Tırnak kuruması tırnağın incelip kırılmasına neden olur. Ayrıca bu işlem tırnak çıkartılırken de yapılmaktadır. Bir diğer zarar ise tırnaklar çarpma etkisiyle veya zorlama etkisiyle hatta bir çok farklı sebeplerden dolayı kırılma gösteriyor. Peki bu nedir ? Buda şudur arkadaşlar kendi başıma geldiği içi çok emin bir şekilde anlatıyorum bunu sizlere. Ufacık bir temas oldu dolap kapağını kapatırken tırnağıma denk geldi ve nasıl olduğunu hala anlayamadığım bir şekilde yatay bir vaziyette kendi tırnağımla beraber kırıldı. Evet yüzük parmağım tam ortadan yatay yani enine bir şekilde kırıldı arkadaşlar.  Daha farklı sorunlar da ortaya çıkabilir. Lütfen en güvenilir olan sağlıklı yöntemleri hayatınıza geçirin. 

Umarım yazım sizlerin hayatına dokunur ve ona göre hareket edersiniz. Yardımım dokunursa çok mutlu olurum. 💜 Sorularınızı instagram dan iletebilirsiniz. 

21 Yorumlar

  1. Bu konu baya önemli bilgilendirici bir yazı daha :)

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel bilgiler veriyorsunuz tebrik ederim 🌸

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel detaylı anlatım olmuş. Ellerine sağlık 👍🏻

    YanıtlaSil
  4. pikiş tişkirleer faydalı bilgiii :)

    YanıtlaSil

  5. Ya çok iyi bir yazı olmuş,son günlerde ilgilendiğim bir konuydu çünkü,harikasın😘

    YanıtlaSil
  6. Tırnak bakımı önemli ara ara tırnaklarımı besleyici kremle ovarım ben de :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok iyi bir şey özellikle gliserinli ürünler kullanın 🙏🏻💕

      Sil
  7. Benim tırnaklarım da çabuk kırılan tırnaklardan😐

    YanıtlaSil
  8. Cok guzel bir yazi olmus. Su sira tirnaklarim surekli kiriliyor, anladigim kadariyla cok sık el yikiyor olmak da etkilemis olabilir. Korona sayesinde asiri yikiyorum galiba:( Cok tesekkurler yazi icin elinize saglik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet canım sık sık el yıkıyorsan mutlaka nemlendirici krem kullanmalısın 🌸🌸

      Sil
  9. Ne yazık ki tırnaklar konusunda bende çok sorun yaşıyorum .Oldukça kolay kırılan tırnaklarım var .

    YanıtlaSil
  10. Senden çok şey öğrendim. Bu bilgi içinde teşekkür ederim, benim tırnaklarımın üstü çizgi çizgi oldu bazıları da sanki ısırmışım diş izi olmuş gibi çukur çukur... Bir çözüm bulamadım. :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deterjan kullanımı öyle çok etkiliyor tırnakları

      Sil
  11. Tırnak diplerim çok kuruyor bu sıralar sürekli el yıkamak ve dezenfektan kullanmaktan sanırım :)
    Faydalı oldu bu bilgiler benim için :)

    YanıtlaSil
  12. Yaa bilmiyordum, ben hep sanki vitamin eksikliğinden oluyordur diye düşünüyordum. :)

    YanıtlaSil

!!!HAYDİ YORUMA !!!
!Lütfen hiç bir site linki paylaşmayınız.

!Lüften aşşağılayıcı sözcükler ve argo kelimeler kullanmayınız.

!Tartışmaya sebep olacak konu için lütfen yorum yapmayınız.

!Yorum yapan kimselerin görüş ve düşüncelerine saygı duyunuz.